Egészséges a magyar hal

Hivatalosan is lezárult, és minden területen pozitív eredményt hozott Magyarország első olyan átfogó kutatása, amelynek során a halastavak szennyezettségét, a halakban található szerves és szervetlen szennyező vegyületeket, a feldolgozás és szállítás hatásait, a mikrobiológiai kockázatokat vizsgálták meg.

Tovább

A HappyFish a Zöldgömb fesztiválon

2019. október 27-én immár harmadik alkalommal nyitotta meg kapuit a Zöldgömb Fesztivál. A Dr. Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke fővédnökségével megrendezett eseményen szórakoztató programokat, ismeretterjesztő előadásokat tartottak a környezettudatos életmód megteremtése, a környezetvédelem témekörében. A Földgömb magazin és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége közös rendezvényén a a HappyFish projekt eredményeit mutattuk be.

Tovább

Elértek a tótól az asztalig: kitűnő a magyar hal!

Minden területen pozitív eredményt hozott Magyarország első olyan átfogó kutatása, amelynek során a halastavak szennyezettségét, a halakban található szerves és szervetlen szennyező vegyületeket, a feldolgozás és szállítás hatásait, a mikrobiológiai kockázatokat vizsgálták meg. A végéhez közeledő HappyFish projekt eredményeiről a Szent István Egyetemen számoltak be kutatók és laboratóriumi szakemberek. Az eredmény több, mint reményteljes.

Tovább

Boldog hal – elégedett fogyasztó

Jöjjön el a HappyFish projekt zárókonferenciájára, amelyet október 3-án tartanak Gödöllőn.
Boldog hal-elégedett fogyasztó: avagy a HAPPYFISH projekt környezet- és élelmiszerbiztonsági eredményei a pontytermékvonalon címmel rendezik meg az „Új kockázatkezelési modellrendszer fejlesztése a víz- és élelmiszer-biztonság növelése érdekében a haltermékvonalon” címet viselő, röviden csak Happy Fish-nek nevezett projekt zárókonferenciáját.

Tovább

Egyre többet tudunk a hazai halakról

Hogyan lehet növelni a ponty eltarthatóságát a feldolgozástechnológia fejlesztésével? Található-e növényvédőszer a halastavakban? Kimutathatók-e a mikroműanyagok? Ezekre a közvéleményt is foglalkoztató aktuális kérdésekre egy hiánypótló és komplex hazai projekt kutatói adtak több, mint megnyugtató választ: a hazai édesvízi halak nem csak finomak, hanem biztonságosak is...

Tovább

Biztonságos és egészséges a magyar hal

A WESSLING Hungary Kft. által vezetett konzorcium átfogó felmérést végzett a hazai halastavakban. Megnyugtató hír, hogy szinte minden esetben csak az igen alacsony kimutatási határ körül alakult a vegyületek koncentrációja, kijelenthető tehát, hogy a hazai halak fogyasztása biztonságos és egészséges.

Tovább

Nagy fejlődés előtt az édesvízi akvakultúra

Jövőre komoly áfacsökkentést hajt végre a kormány, amelynek következtében az édesvízi halgazdálkodás nagy lendületet vehet az elkövetkező években. A minőségi halfogyasztás fellendülését szolgálja egy nemrég indult projekt is, amelynek során tótól az asztalig vizsgálják meg a halhús minőségét.

Tovább

Egyre fontosabb az élelmiszeripar

Hogyan támogatja a Földművelésügyi Minisztérium az élelmiszeripart, mire fordítja a NÉBIH az élelmiszer-biztonsági díjat, melyek a legfrissebb piaci trendek és kiskereskedelmi tapasztalatok? A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszer-feldolgozás és -kereskedelem című konferenciáján a szakmai közönség megismerhetett egy rendkívül izgalmas új projektet is, amelynek célja laboratóriumi vizsgálatokkal, valamint tudományos kutatómunkával hozzájárulni a halfogyasztás fellendüléséhez.

Tovább

Megmérik a mikroműanyagokat!

A műanyag hulladékok okozta környezetvédelmi problémák világszerte ismertek, az aprózódásuk nyomán azonban egy mindezidáig alig vizsgált, nem szabályozott, globális veszély jelent meg: a mikroműanyagok. Az élelmiszerláncba bekerült és az emberi szervezetben is kimutatható anyagok vizsgálata lehet az első, a kérdés kezeléséhez vezető legfontosabb lépés. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott tanácskozáson elhangzott, hogy Magyarországon a régióban elsőként hamarosan megmérik vizeink mikroműanyag-szennyezését - derült ki a Laboratorium.hu összefoglalójából.

Tovább

Boldog halak a laborban

Magyarországon a halhúsfogyasztás jócskán elmarad az európai átlagtól, és érdemes lenne többet tudni a halhús minőségéről is. Mindkét problémára megoldást kínálhat egy most induló projekt, amely a tótól az asztalig végigkíséri a haltermék minőségét befolyásoló tényezőket.

Tovább